Святий вечір — одне з найбільш шанованих зимових свят. Головне його дійство, спільна вечеря всього роду, зберегло прадавню символіку зустрічі нового сонячного року. І хоча впродовж віків ці традиції і звичаї змішалися з церковними обрядами, однак наскрізною особливістю Святвечора залишилася народна магія, пов'язана з вірою в сили природи.
Приготування оселі до свята, очищення житла і душі, страви за старовинними рецептами, магія накривання столу, символіка подавання наїдків — усім цим господарі закликають у дім щастя, добро, спокій і мир, здоров'я, багатство й удачу.
На стіл кладуть сіно і прикривають обрусом, за столом сніп вівса. На чотири кути стола кладуть часник який їдять з сіллю для міцного здоров’я. Всі ложки зв’язують у перевесло і кладуть під сіно, для доброго урожаю та згоди.
Страви святкових днів у лемків мало відрізняються від буденних.
– пшениця з медом або цукром (не всюди);
– бобальки, або пляцки з киселицею і лляною олією;
– бульба з киселицею і лляною олією;
– горох обов’язково;
– гриби з лляною олією;
– капуста з лляною олією;
Пропонуємо рецепт Борща ДО СВЯТВЕЧОРА
Борщ з грибними «вушками».
Попередньо необхідно заквасити буряк - 7-10 днів. 200-300 г. сушених грибів замочити на 2-3 години у холодній воді. Потім гриби зварити, додаючи петрушки, моркви, цибулю, шматок капусти, сіль.Овочі і гриби відцідити, змолоти все на м'ясорубці, посолити і поперчити - це буде начинка для «вушок».
Тісто для "вушок" таке, як на вареники. В каструлі варити буряк, петрушку, моркву, качан свіжої капусти. Потім влити відвар, в якому варилися гриби, буряковий квас до смаку, додати лавровий лист, перець, сіль. Цибулю підсмажити на олії, додати муку, просмажити 1-2 хв. Влити черпачок гарячого борщу, добре розтерти і помішуючи, влити до борщу, перекип'ятити ще 1-2 хв. Подавати такий борщ слід з відвареними "вушками".
Література.
1. Тереза Кищак Традиційні лемківські страви. СПОЛОМ. Lviv, 2015, - 18с.