• (0352) 522993
  • Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Різдвяний павук

11 грудня 2016 року в приміщенні Всеукраїнського товариства "Лемківщина" (м.Тернопіль) Марія Залужець проводила майстер-клас з виготовлення різдвяного "павука" з соломи. 

Традиційні в наш час ялинки в хатах українців з’явилися аж у першій половині ХХ ст. Спочатку їх підвішували до сволока і лише згодом почали ставити на підлогу. Прикрашали ялинку свічечками, горішками, яблучками, медівниками або домашніми тістечками. Звичай прикрашати різдвяну ялинку поширився з Німеччини, запровадив його відомий богослов Мартін Лютер (1483-1546).

На Лемківщині виготовляли  «павуків» із соломи, а у місцях з’єднання чіпляли квіти, зірочки, ангелики та скляні ялинкові прикраси.

Традиція прикрашати хату до Різдва походить від легенди, яка своїм коріння заглиблюється ще в давнину.

Легенда про павука: «Коли народився  Ісус Христос, цар Ірод хотів його вбити. Але Божа Матір дізналася про це й втекла від Ірода до Єгипетської пустелі. Вона йшла з маленьким Христом на руках багато днів і ночей і дуже втомилася. Вояки Ірода вже наздоганяли її, і тоді Діва Марія побачила серед пустелі печеру. Вона сховалася туди, а павук, який жив у тій печері, швидко заснував вхід до печери павутинням. Вояки царя Ірода підійшли до печери й хотіли увійти до неї. Та раптом помітили, що вхід до печери засновано павутинням, але передумали, бо виглядало так, що сюди давно ніхто не заходив.

Так маленький павук врятував Діву Марію та Ісуса Христа від смерті.

Технологія виготовлення різдвяного «павука»

  • Підготовка соломи. Відрізуємо вузли і зчищаємо зі стебел листя.
  • Нарізаємо однакові за довжиною і товщиною елементи ромба. На один ромб потрібно 12 соломин. Довжина соломин для ромбів може бути від 2 до 12 см і більше залежно від задуманої конструкції. Якщо довжина соломин невелика, то бажано брати тонкі соломини з верхніх частин стебла.
  • Для виготовлення ромба нанизуємо 4 соломини і зв’язуємо ниткою. Отримуємо квадрат.
  • Далі нанизуємо 2 соломини і зв’язуємо так, щоб утворився трикутник з однією із сторін квадрата.
  • Так повторюємо з кожної сторони квадрата. Довжину нитки потрібно брати таку, щоб вистачило на всю конструкцію.
  • Для отримання об’ємної фігури піднімаємо вгору два протилежних трикутники і зв’язуємо докупи їх вершини.
  • Інші два протилежних трикутники піднімаємо в протилежні боки і також зв’язуємо їх вершинами.

Нитки, які використовуємо для зв’язування вершин, не обрізаємо. Вони потрібні для подальшого монтажу «павуків». Їх обрізують у кінці роботи. 

Іванна Склярова


Оповіщення

Сайти-партнери

© 2014-2022 Всеукраїнське товариство "Лемківщина". Авторські права застережені. При використанні матеріалів сайту - посилання обов'язкове!